Deze strategieën wekken creativiteit op en kunnen door vrijwel iedereen worden gevolgd. Breng ze in de praktijk!

1. Sta vroeg op

Niet alle creatieve geesten zijn ochtendmensen. Franz Kafka bleef altijd wakker bij het schrijven, en William Styron (auteur van onder andere Sophie’s Choice) werd ‘s middags wakker; haar ochtendroutine bestond erin nog een uur in bed te blijven om na te denken.

2. Train regelmatig

Er is voldoende bewijs van de voordelen die lichaamsbeweging heeft voor creativiteit. Als je je lichamelijk goed voelt, zul je in een gemoedstoestand komen om je te concentreren en productief te zijn. Ook stelt de oefening je in staat om na te denken over waar je aan werkt. Uit een Stanford-onderzoek bleek dat 9 van de 10 mensen zich creatiever voelen na het sporten.

3. Houd je aan een strak schema

Velen hebben de misvatting dat je om creatief te zijn een leven moet leiden zonder orde of structuur en zonder de behoefte te voelen om iets te doen. De gewoonten van zeer succesvolle en creatieve mensen suggereren echter anders. In feite organiseren bijna alle creatieve mensen hun dagen rigoureus. Psycholoog William James beschreef de impact van het hebben van een strikt schema op creativiteit, door te zeggen dat het hebben van een routine ‘onze geest kan bevrijden om ons te concentreren op een heel interessant actieterrein’.

4. Behoud uw baan

Creativiteit stroomt wanneer je voor jezelf en voor niemand anders creëert. Het wordt ingewikkelder als je levensonderhoud afhangt van je creaties (en je begint te veel na te denken over wat je klanten van je product zullen vinden). Misschien is dit de reden waarom zoveel succesvolle en creatieve mensen hun vaste baan behouden. Velen van hen, zoals Stephen King, die leraar was, produceerden hun creatieve werk terwijl ze een baan van 9 tot 5 hadden.

5. Leer overal en altijd te werken

Veel mensen werken op één plek en denken dat het voor hen praktisch onmogelijk is om ergens anders iets te doen. De realiteit is dat op één plaats blijven een beperking is; Studies hebben aangetoond dat veranderende omgevingen gunstig zijn voor de productiviteit en creativiteit.

Leave a Comment