Om een ​​kleurenpalet goed te gebruiken, moet je eerst een aantal dingen weten:

De primaire kleuren

Die drie die we op school hebben geleerd: cyaan, magenta en geel, worden zelden gebruikt zoals in de wereld van design.

Hetzelfde geldt voor secundaire kleuren

Afgeleid van het mengsel van deze eerste drie; oranje, groen en paars. Maar het feit dat ze niet worden gebruikt zoals ze zijn, betekent niet dat er niets mee wordt gedaan, maar dat de kleuren die we meestal zien toegepast variaties in tint zijn van de vorige.

Wat er gebeurt, is dat van de kleuren die we zojuist hebben genoemd, hun tint is veranderd (wit wordt toegevoegd) om zachtere en lichtere kleuren te creëren; de toon (grijs toevoegen) om een ​​andere tint te krijgen dan de oorsprong of de schaduw (zwart toevoegen), waardoor sterkere en donkerdere kleuren worden verkregen.

Op deze manier helpen de kleurenpaletten, een mix van al het bovenstaande, om kleurencombinaties te creëren die op elkaar zijn afgestemd. Zo kunt u een constante referentie hebben bij het zoeken naar materialen, meubels of decoratie voor de ruimte die we ontwerpen. Je kunt op zoek gaan naar een bestaand palet of het zelf maken van een foto van een ruimte die lijkt op wat je wilt bereiken.

Welke kleuren werken goed samen? Ontwerpers werken met kleuren, maar het kleurenwiel is een hulpmiddel als je er niet zo aan gewend bent. Daarin zie je nuances met hun verschillende tonen, tinten en schakeringen en de relatie daartussen. Bij het maken van een kleurenpalet kunnen we deze cirkel op verschillende manieren gebruiken:

1. Monochromatische kleuren. Het eerste idee om kleuren te selecteren die goed bij elkaar passen, is door een monochroom palet te selecteren.

2. Complementaire kleuren. Kleuren die zich aan tegenovergestelde uiteinden van het kleurenwiel bevinden, worden als complementair beschouwd. Wanneer twee van deze kleuren worden gekozen, is het resultaat veel contrast, daarom dienen ze om interesse te trekken of de aandacht te vestigen op die punten of objecten.

3. Analoge kleuren. Kleuren die aaneengesloten zijn op het kleurenwiel, werken heel goed samen.

Leave a Comment