De gezondheidscrisis van Covid-19 heeft al bijna een half miljoen doden in de wereld veroorzaakt en een economische crisis achtergelaten die vergelijkbaar is met die van 2008, hoewel de hoop op het verkrijgen van een vaccin het herstel ervan zou kunnen verkorten

Spanje laat deze zondag 14 weken van alarmsituatie achter die begon een maand nadat Covid-19 Europa vanuit Italië op scherp had gezet. Met de heropening van de binnengrenzen deze maand probeert de Europese Unie terug te keren naar de normaliteit – en op een nog meer gecontroleerde manier, externe – in een poging ervoor te zorgen dat de landen die het meest afhankelijk zijn van het toerisme het zomerseizoen niet verliezen.

Met meer dan 450.000 doden en ongeveer 8,5 miljoen geïnfecteerden in de wereld, volgens de Johns Hopkins University, ligt de focus van het virus nu in Latijns-Amerika. De landen die de golf van de pandemie lijken te hebben overwonnen, worden echter geconfronteerd met de gevreesde uitbraken, die China deze week op scherp hebben gezet, met de nadruk op Peking; Duitsland, met uitbraken in twee steden, en de Verenigde Staten, met records van besmettingen in Arizona, Florida en Oklahoma.

De pandemie laat ook een sterke economische voetafdruk achter en de OESO heeft al de slechtste voorspellingen in haar geschiedenis aangekondigd. Volgens Gonzalo García Andrés, directeur economie voor Afi’s economische en marktanalysegebied, ligt een zware wederopbouwopdracht voor de boeg, ondanks het feit dat de economische opleving van 2021 een “luchtspiegeling” zal zijn in vergelijking met de crashes van 2020.

Leave a Comment