De tijdelijke btw-verlaging die in juli in Duitsland werd doorgevoerd om de economische impact van het coronavirus tegen te gaan, liet het inflatiecijfer op jaarbasis in augustus op 0,0% stijgen en daalde tot -0,1% in vergelijking met de voorgaande maand, zoals aanstaande vrijdag werd gemeld. het Federaal Bureau voor de Statistiek (Destatis).

In juli was de consumentenprijsindex (CPI) voor het eerst in meer dan vier jaar negatief geworden, op -0,1% op jaarbasis (na een stijging met 0,9 in juni) en in de -0,5% in vergelijking met de vorige maand.

Volgens Destatis, die in haar verklaring de voorlopige gegevens bevestigt die op de 31ste zijn vrijgegeven, is het moeilijk na te gaan in hoeverre deze tijdelijke btw-verlaging (van 19% naar 16% en van 7% naar 5% voor het verlaagde tarief) is toegepast. voor de consument, aangezien de prijsevolutie van veel factoren afhangt.

Goederen in het algemeen werden tussen augustus 2019 en 2020 in hun geheel met 1,3% goedkoper, voornamelijk door de daling van de prijzen van energieproducten met 6,3% op jaarbasis, zij het in mindere mate dan in juli. toen ze 6,7% krimpen.

In augustus waren dieselolie voor verwarming (-32,7%) en brandstof (-11,3%) goedkoper; elektriciteit was daarentegen 2,1% duurder.

Zonder rekening te houden met de impact van energie, zou de inflatie in augustus 0,7% zijn geweest.

Leave a Comment