Nepnieuws heeft het wantrouwen jegens de media, de politiek en gevestigde instellingen over de hele wereld aangewakkerd. En hoewel nieuwe technologieën zoals kunstmatige intelligentie (AI) de zaken erger kunnen maken, kunnen ze ook worden gebruikt om verkeerde informatie te bestrijden.

Feitencheckers

Hij is de hoofdonderzoeker van het Fandango-project, dat precies dit doel heeft. Het team maakt softwaretools om journalisten en factcheckers te helpen nepnieuws op te sporen en te bestrijden, zegt Nucci. Ze hopen journalisten op drie manieren van dienst te kunnen zijn.

De eerste component is wat Nucci inhoudonafhankelijke detectie noemt door tools te gebruiken die naar de vorm van de inhoud verwijzen.

Detectie van nepnieuws

Het opsporen van nepnieuws kan echter niet alleen een kwestie zijn van het vinden van valse beweringen, maar ook van het analyseren van enorme hoeveelheden patronen om te delen op sociale media, zegt Michael Bronstein, een professor aan de Universiteit van Lugano in Zwitserland en Imperial College London. , VK.

Hij runt een project genaamd GoodNews, dat kunstmatige intelligentie gebruikt om nepnieuws op een atypische manier te detecteren.

Het probleem oplossen

Dat laat natuurlijk een grotere vraag achter: kan technologie nepnieuws echt oplossen? Beide onderzoekers zijn sceptisch, maar ze zijn ervan overtuigd dat technologie kan helpen. Nucci benadrukt dat het concept van nepnieuws controversieel is en dat de verhalen vaak niet helemaal waar zijn, maar ook niet helemaal onwaar.

Leave a Comment